cuvanje i šetanje pasa

zivotinje, ljubimci i ekologija

Blog

Vaznost sterilizacije i kastracije

Posted on April 17, 2011 at 9:34 AM

Kastracija je jako bitna jer samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom 7 godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo tijekom 7 godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi što dovodi do mnogo napuštenih životinja i bezrazložnih smrti. Prevencija ovog problema jest upravo kastracija kućnih i uličnih životinja.

Studije su pokazale da sterilizacija može pomoći da vaš ljubimac živi duži, zdraviji život i da može biti korisna na mnoge druge načine:

  •  sterilizirani mužjaci postaju privrženiji i poslušniji. Nestaje nagon za razmnožavanjem što smiruje životinju koja prestaje lutati, boriti se i obilježavati teritorij urinom.
  •  sterilizirani psi su mirniji, ali nipošto slabiji čuvari. Psi se i nadalje ponašaju zaštitnički i brane svoj dom i obitelj jednako dobro kao i prije.
  • kastracijom mužjaka smanjuje se pojava zloćudnog tumora testisa i bolesti prostate,
  • sterilizirane ženke postaju privrženije i poslušnije i centar života također postaje njihova ljudska obitelj.
  • serilizacijom ženki značajno je reducirana pojava tumora mliječnih žlijezdi, te može spriječiti i piometru (gnojnu upalu maternice).

 „Životinje nećemo sterilizirati jer je to neprirodno!”

-Postavlja se pitanje što je to neprirodno?

Dali je u skladu s prirodom ubijati novorođene mačiće/štence  i dozvoliti da životinja ide iz bređosti u bređost? Zatvarati je i ograničiti kretanje u vrijeme tjeranja? Dati mačkicu/štene novom vlasniku koji je kroz nekoliko dana izbacina cestu? Dozvoliti ljubimcu da se neprestano skiće za vrijeme parenja, da se vrati kući sa nekoliko kilograma manjka, nasmrt iscrpljenom, a o povredama da i ne govorimo?

- “Oni koji ljubimce istinski vole rado se odlučuju za sterilizaciju jer znaju kako one mogu trpjeti, a ja kao veterinarne mogu razumjeti one koji više puta godišnje ubijaju na najokrutnije načine svoje životinje samo zbog naravi plodnosti i ranozrelosti.” ( Autor:Miljenko Cmrečak dr. vet. med., Veterinarska stanica) 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

Clicker training

Clicker training ili treniranje klikerom je proces treniranja životinje koristeći kliker kao marker za ponašanje koje će dobiti pozitivan podražaj (biti nagrađeno). Bit treniranja klikerom je da se životinja navodi, a ne tjera na željeno ponašanje. Kliker je mala mehanička naprava koja stvara specifičan "klik" koji životinja brzo zapamti i prepoznaje. Prednost klikera je što je brz i stoga njime možemo precizno dati životinji do znanja koje ponašanje će biti nagrađeno. Pri ovom treniranju i učenju životinja se ne kažnjava ni na koji način, nego se samo pozitivno i prihvatljivo ponašanje nagrađuje, stoga ono negativno i nepoželjno s vremenom nestane.

Kliker se moze nabaviti za 12 kuna u vecim pet shopovima :)


Share on Facebook

Webs Counter